Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Γλυκιά κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο (νηστίσιμη)




Νηστεία χωρίς γλυκάκι γίνετε; δεν γίνετε! επειδή όμως τα περισσότερα γλυκά την νηστεία είναι λίγο ... άνοστα να το πω ευγενικά . . . μονότονα να το πω ... ε ας κάνουμε μια γλυκιά πιτούλα χωρίς φύλλο να το ευχαριστηθούμε γιατί πιστέψτε με είναι πεντανόστιμη!
 Κολοκυθόπιτα με κίτρινη κολοκύθα χωρίς φύλλο. Νόστιμη, ζουμερή και μυρωδάτη θα σας κάνει πραγματικά να ξεχάσετε τη λιγούρα σας αλλά και την πείνα σας. Το ξέρω ότι οι περισσότεροι από εσάς που νηστεύουν ψάχνουν συνεχώς για κάτι που δεν έχουν ξανά φάει και που εκτός από νόστιμο είναι και υγιεινό. 
Πιστέψτε με είναι ότι ακριβώς ψάχνετε. Θα γίνει η αγαπημένη σας γλυκιά πίτα και μετά την νηστεία. 



Η κολοκύθα είναι πλούσια πηγή βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και άλλων θρεπτικών συστατικών. Είτε πρόκειται για τη σάρκα της ή τους σπόρους της, η κολοκύθα μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία μας. 
Καταπολεμά την κατάθλιψη, η σάρκα της περιέχει L-τρυπτοφάνη, μια χημική ένωση που προκαλεί συναισθήματα ευημερίας και ευτυχίας.
Συμπεριλαμβάνοντας την κολοκύθα στη καθημερινή μας διατροφή, θα βελτιώσουμε τη διάθεση μας και θα αποτρέψουμε την κατάθλιψη . . . γιαυτό το λόγο και μόνο αξίζει να αρχίσουμε γενικά να την καταναλώνουμε, τι λέτε; αξίζει τον κόπο να δοκιμάσουμε.


Υλικά:

500 γρ. κολοκύθα κίτρινη τριμμένη στον τρίφτη
270 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
120 ml ελαιόλαδο
120 γρ. καστανή ζάχαρη
150 ml χυμό πορτοκαλιού (περίπου 3 ζουμερά πορτοκάλια)
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
100 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
80 γρ. σταφίδες ξανθές
50 γρ. κονιάκ
1 κουτ. γλυκού κοφτό κανέλα σκόνη
1/4 κουτ. γλυκού  γαρύφαλλο σκόνη
1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο σκόνη
1 βανιλίνη

άχνη & κανέλα για διακόσμηση


Εκτέλεση:

Βάζουμε σε ένα μπολάκι τις σταφίδες με το κονιάκ και το αφήνουμε στην άκρη να μουσκέψουν καλά.
Κόβουμε στα δύο την κολοκύθα μας. Καθαρίζουμε με ένα κουτάλι τους σπόρους σκάβοντας καλά την κολοκύθα.



Κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια και με προσοχή καθαρίζουμε την φλούδα.





Τρίβουμε στον τρίφτη τα κομμάτια κολοκύθας και τα αφήνουμε να στραγγίσουν τα υγρά για τουλάχιστον 2 ώρες.


Σε ένα βαθύ λεκανάκι βάζουμε το αλεύρι, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο, την βανίλια και την ζάχαρη. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Ρίχνουμε τα χοντροκομμένα καρύδια και τις μουσκεμένες σταφίδες, το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, το λάδι και ανακατεύουμε καλά.



Τέλος ρίχνουμε και την κολοκύθα ανακατεύουμε πολύ καλά και στρώνουμε σε ένα ταψάκι 23-26 εκ. λαδωμένο ελαφρώς και αλευρωμένο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190 βαθμούς για 1 ώρα περίπου τοποθετώντας την σχάρα λίγο πιο χαμηλά από την μέση του φούρνου.

Εγώ έχω χρησιμοποιήσει αλουμινένιο ταψάκι μιας χρήσης 23 εκ. διαμέτρου και χρειάστηκα 1 ώρα και 10 λεπτά για το ψήσιμο γιατί έδωσα λίγο ύψος στην κολοκυθόπιτα. 
Εάν χρησιμοποιήσετε μεγαλύτερο ταψάκι (στην διάμετρο όχι στο ύψος) θα αφαιρέσετε 5-10 λεπτά από το ψήσιμο γιατί θα είναι η πίτα σας πιο λεπτή.
Όπως και να έχει καλά είναι στην 1 ώρα ψησίματος να δοκιμάσετε με ένα μαχαίρι να τρυπήσετε στην μέση της πίτας, εάν το μαχαίρι βγει καθαρό και έχει πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα η πίτα σας είναι έτοιμη, αλλιώς αφήστε άλλα 10 λεπτά και ξανά τσεκάρετε με το μαχαίρι.
Η συγκεκριμένη πίτα επειδή έχει κολοκύθι που είναι αρκετά υγρό σαν υλικό θα είναι βαριά σαν πίτα γιαυτό και ενώ στην αρχή θα φαίνεται ότι έχει φουσκώσει μόλις κλείσετε τον φούρνο και την αφήσετε να κρυώσει θα κάτσει λίγο.
Η κολοκυθόπιτα δεν είναι κέικ μην περιμένετε να έχει αυτή την εμφάνιση και γεύση.

Σερβίρετε με άχνη, κανέλα και καρύδια.



ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου