Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Τούρτα κάστανο-σοκολάτα




Είχα πει να τα πούμε με την καινούργια χρονιά, αλλά δεν μπορούσα να αντισταθώ να μην μοιραστώ μαζί σας αυτή την τέλεια τούρτα για τις γιορτές. Σκέφτηκα ότι πολλοί από εσάς θα θέλουν να κάνουν κάτι για την Πρωτοχρονιά και μπήκα στον πειρασμό να την κάνω πρώτα εγώ για τα Χριστούγεννα, να δω εάν θα γινόταν καλή ... και μετά να την μοιραστώ μαζί σας!


Το έγινε απλώς καλή μάλλον δεν φτάνει ... έγινε τέλεια και δεν της το είχα αρχικά. Τόσο πλούσια σε γεύση και τόσο εορταστική που δεν νομίζω ότι θα βρείτε κάτι καλύτερο εάν θέλετε να κάνετε μια τούρτα για το καλό του καινούργιου χρόνου!
Εάν θέλετε μπορείτε να κάνετε μόνο την στρώση του κάστανου και να παραλείψετε την στρώση σοκολάτας αλλά είναι σαν να είναι άλλη τούρτα και λίγο φτωχή θα έλεγα. Η σοκολάτα πάντα κάνει την διαφορά!



Το κομμάτι είναι ότι κατάφερα να κρατήσω για να την απολαύσετε και εσείς έστω και μόνο οπτικά.
Λοιπόν τα υλικά που θα χρειαστείτε δεν είναι απαραίτητο να τα κάνετε μόνοι σας μια και αυτές τις μέρες δεν είναι και λίγα τα πράγματα που κάνουμε, απλώς θα πάτε σε ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ και θα τα πάρετε, είναι ένας πουρές κάστανο που μπορείτε εκτός από βαζάκι να το βρείτε και σε τενεκεδάκι, το κόστος είναι ίδιο (γύρω στα 3,50 ευρώ), ένα γλυκό του κουταλιού κάστανο (γύρω στα 5-6 ευρώ) και φυσικά το εύκολο είναι η κουβερτούρα και τα υπόλοιπα υλικά που τα βρίσκεις οπουδήποτε.




Υλικά:

600 γρ. κρέμα γάλακτος 35%λιπαρά χτυπημένη σε σαντιγί
200 γρ. κουβερτούρα
100 γρ. γάλα πλήρες
1 βάζο πουρέ ( ή μαρμελάδα) κάστανο
1 βάζο κάστανο γλυκό κουταλιού
1 δίσκο από παντεσπάνι

Υλικά για να σιροπιάσουμε το παντεσπάνι
80 γρ. ζάχαρη
80 γρ. νερό
1 σφηνάκι ρούμι ή κονιάκ

Υλικά για γκανάζ (διακόσμησης)
100 γρ. κουβερτούρα
100 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
μισό κουταλάκι μέλι

Και ένα τσέρκι ( φόρμα ψησίματος) με αποσπώμενη βάση 24 ή 25 εκ.


Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε από την προηγούμενη το παντεσπάνι μας. Κόβουμε σε 2 ή 3 δίσκους , κρατάμε τον ένα για την τούρτα και τυλίγουμε με διαφάνεια και αλουμινόχαρτο τους άλλους και τους τοποθετούμε στην κατάψυξη έως ότου τους ξανά χρειαστούμε (αντέχουν μέχρι και 6 μήνες).
Βάζουμε σε κατσαρολάκι την ζάχαρη με το νερό και τοποθετούμε στην εστία, ανακατεύουμε λίγο να διαλυθεί η ζάχαρη . Μόλις αρχίσει ο βρασμός αποσύρουμε και ρίχνουμε το ρούμι, αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και σιροπιάζουμε το παντεσπάνι. 



Αφαιρούμε τα κάστανα από το βαζάκι με το σιρόπι και τα τοποθετούμε σε σύρμα να στραγγίσουν καλά από το σιρόπι. Κρατάμε 2-3 ολόκληρα για την διακόσμηση και κόβουμε τα υπόλοιπα σε μικρά κομματάκια , αφήνουμε στην άκρη μέχρι να έρθει η ώρα τους.

Τεμαχίζουμε τα 200 γρ. κουβερτούρα και τα τοποθετούμε σε ένα μπολάκι, ζεσταίνουμε το γάλα και μόλις αρχίζει να παίρνει βράση το ρίχνουμε πάνω στην τεμαχισμένη σοκολάτα. Αφήνουμε για μισό λεπτό και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Αφήνουμε λίγο να πέσει η θερμοκρασία και ετοιμαζόμαστε να χτυπήσουμε την κρέμα σε σαντιγί.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα την κρύα κρέμα γάλακτος σε σαντιγί (μην την βγάλετε από το ψυγείο πριν έρθει η ώρα να την χτυπήσετε), την χωρίζουμε στα δύο και στο ένα μέρος ρίχνουμε την λιωμένη σοκολάτα  ανακατεύουμε απαλά και με κυκλικές κινήσεις και στρώνουμε πάνω στο παντεσπάνι. Τοποθετούμε στο ψυγείο.


Παίρνουμε  μια μικρή ποσότητα σαντιγί από το δεύτερο μέρος ρίχνουμε στον πουρέ κάστανο και ανακατεύουμε μέχρι να αραιώσει λίγο ο πουρές ο οποίος είναι αρκετά σφιχτός. Εάν δείτε ότι εξακολουθεί και είναι σφιχτός πάρτε λίγο ακόμη σαντιγί και ανακατέψτε, μόλις αρχίσει και δουλεύετε καλά μεταφέρετε τον στο μπολ με την σαντιγί και ανακατέψτε με απαλές κυκλικές κινήσεις να ενσωματωθεί καλά. Τέλος ρίξτε τα κομματάκια κάστανο (κρατήστε λίγα για διακόσμηση εάν θέλετε) και ανακατέψτε απαλά, βγάλτε το δίσκο από το ψυγείο και στρώστε πάνω από την μους σοκολάτας.
Ξανά τοποθετήστε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσετε την γκανάζ.



Τεμαχίστε την κουβερτούρα σε ένα μπολάκι, ζεστάνετε την κρέμα γάλακτος στην εστία και λίγο πριν αρχίσει ο βρασμός αποσύρετε και ρίξτε πάνω στην τεμαχισμένη κουβερτούρα, αφήστε για μισό λεπτό, προσθέστε μισό κουταλάκι μέλι και ανακατέψτε απαλά. Αφήστε στην άκρη μέχρι να αρχίζει να πήζει ελαφρώς.
Εάν θέλετε να την διακοσμήσετε όπως εγώ, πάρτε μια μικρή σακούλα ζαχαροπλαστικής και βάλτε λίγο από την γκανάζ, κόψτε λεπτή μύτη και τραβήξτε γραμμές επάνω στην τούρτα. Τοποθετήστε στο ψυγείο και περιμένετε μέχρι να σφίξει πιο πολύ  η γκανάζ για να κάνετε ροζέτες.
Διακοσμήστε κατά βούληση άλλωστε δική σας θα είναι η τούρτα!!!



Σας εύχομαι από καρδιάς ο καινούργιος χρόνος  να είναι γλυκός όπως τα γλυκά που κάναμε αυτή τη χρονιά και να σας φέρει όλα τα καλά που θα θέλατε, αλλά κυρίως υγεία και αγάπη. 



Καλή επιτυχία & ευτυχισμένο το 2017

















2 σχόλια:

  1. Καλή χρονιά να έχετε Βάσω μου!Τέλεια φαίνεται η τούρτα!AriadnefromGreece!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Αριάδνη μου και εσύ να έχεις μια καλή χρονιά γεμάτη υγεία, ευτυχία, αγάπη και αφθονία κυρίως σε συναισθήματα!

      Διαγραφή