Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

Σαλάτα με κουνουπίδι, ρεβίθια & κάρυ




Μια και είμαστε επίσημα στην περίοδο της νηστείας είπα φέτος να κάνω μερικές σαλάτες παραπάνω. Ξέρετε από αυτές που δεν είναι μόνο σαλάτες αλλά πλήρη γεύματα. Αυτές που όχι απλώς χορταίνεις αλλά καλύπτεσαι οπτικά και απλώς δεν σε πειράζει που νηστεύεις!
Θα ήθελα να πω ότι αυτού του είδους οι σαλάτες δεν είναι μόνο για νηστεία, είναι και ένας τρόπος πιο υγιεινής διατροφής. Η σημερινή βέβαια είναι και γι αυτούς που λατρεύουν το κουνουπίδι, όπως η μικρή μου αδελφή, αλλά και γι αυτούς που μισούν το κουνουπίδι, όπως ο άνδρας μου, αλλά έτσι το έφαγε! Το παν είναι να ξέρεις να χρυσώνεις το χάπι . . . 




Στην συγκεκριμένη συνταγή η αλήθεια είναι ότι πάει καλύτερα ο κόλιανδρος, εμένα όμως μου κάθετε λίγο βαρύς γι αυτό και προτιμώ να βάζω μαϊντανό που είναι και πιο δροσερός. Εάν επιλέξετε να βάλετε κόλιανδρο χρησιμοποιήστε λίγο λιγότερο, έτσι στην αρχή μήπως και δεν σας αρέσει. 
Το ίδιο ισχύει και για το κάρυ και το τζίντζερ. Εάν κάποιοι δεν μπορείτε το κάρυ εναλλακτικά μπορείτε να βάλετε γλυκιά καπνιστή πάπρικα, το τζίντζερ δεν νομίζω ότι έχει πρόβλημα απλώς είναι λίγο καυτερό εάν σας ξεφύγει παραπάνω. Καλά είναι στο τέλος να βάλετε πιπέρι μήπως και δεν χρειαστεί.
Και κάτι ακόμη εάν δεν το ξέρατε, υπάρχουν και έτοιμα αποφλοιωμένα ρεβίθια που μπορείτε να πάρετε για να μην έχετε την διαδικασία του καθαρίσματος τους (αφού βράσουν και μετά).


Υλικά:

1 μέτριο/μεγάλο κουνουπίδι
400 γρ. βρασμένα ρεβίθια
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας κάρυ σκόνη
1 κουτ. γλυκού τζίντζερ σκόνη
30 γρ. σταφίδες ξανθές
10 καρύδια χοντροσπαμένα με το χέρι
ανθό αλατιού, πιπέρι
μισό ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό

Για το ντρέσινγκ 

1η εκδοχή
χυμό από ένα λεμόνι ή λάιμ
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
ξύσμα από ένα λεμόνι ή λάιμ
1/4 κουτ. γλυκού κάρυ
1/4 κουτ. γλυκού τζίντζερ
ανθό αλατιού, πιπέρι

2η εκδοχή
3 κουτ. σούπας γιαούρτι με λίγα λιπαρά
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
χυμό από ένα λεμόνι ή λάιμ
1 κουτ. γλυκού μέλι
1/4 κουτ. γλυκού κάρυ σκόνη
1/4 κουτ. γλυκού τζίντζερ σκόνη
ανθό αλατιού, πιπέρι




Εκτέλεση:
Από την προηγούμενη ημέρα μουσκεύουμε τα ρεβίθια σε βαθύ μπολ φροντίζοντας να σκεπαστούν καλά όλα τα ρεβίθια με το νερό . Την άλλη μέρα τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε καλά με κρύο νερό.
Βράζουμε τα ρεβίθια κατά προτίμηση αποφλοιωμένα για περίπου 20-25 λεπτά (από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός), θέλουμε να μην είναι πολύ μαλακά, να κρατάνε λίγο αλλά να έχουν βράσει κιόλας. Καλά είναι να δοκιμάσετε ένα και εάν σας ικανοποιεί στραγγίστε τα κάτω από κρύο νερό βρύσης και αφήστε τα στην άκρη. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό να βράζει. Παίρνουμε το κουνουπίδι και καθαρίζουμε τα φύλα πρώτα, μετά το γυρίζουμε ανάποδα και με προσοχή αφαιρούμε το κοτσάνι. Έτσι απελευθερώνεται το κουνουπίδι και μπορούμε να το κόψουμε σε μπουκετάκια που θα βράσουν και πιο γρήγορα.




Μόλις το νερό αρχίζει να κοχλάζει ρίχνουμε μέσα τα μπουκετάκια κλείνουμε με καπάκι την κατσαρόλα και αφήνουμε για 3-4 λεπτά. Αφαιρούμε και στραγγίζουμε κάτω από κρύο νερό βρύσης για να σταματήσει ο βρασμός.
Τοποθετούμε τα μπουκέτα κουνουπιδιού και τα ρεβίθια σε ένα ταψάκι, περιχύνουμε με λάδι, πασπαλίζουμε με κάρυ, τζίντζερ, αλάτι και πιπέρι και με τα χέρια μας ανακατεύουμε όλα τα υλικά απαλά. Τοποθετούμε σε ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί για να μην λερωθεί πολύ το ταψάκι μας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς σε μια σχάρα πάνω από την μέση για περίπου 40-45 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.


Τώρα εάν θέλετε να ξεροψηθούν και λίγο ανεβάστε το ταψάκι στο γκρι και τα τελευταία 15 λεπτά ψήστε με προσοχή μόνο μην σας καούν. 

Στο μεταξύ εάν είναι να τα σερβίρετε αμέσως ετοιμάστε μια από τις δύο σάλτσες (ντρέσινγκ) όσο θα ψήνονται τα κουνουπίδια.
Δεν έχουν καμιά τεχνική δυσκολία οι σάλτσες, απλώς βάλτε σε μπολ τα υλικά και ψιλό χτυπήστε τα υλικά σας με ένα πιρούνι.

Μόλις βγουν από το φούρνο το κουνουπίδι με τα ρεβίθια αφήστε για 5-10 λεπτά να πέσει λίγο η θερμοκρασία τους, τοποθετείστε τα όμορφα σε μεγάλο βαθύ πιάτο , ρίξτε τις σταφίδες, τα καρύδια, την σάλτσα και τον φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό.






ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου