Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Brownie με αβοκάντο (vegan)




Σήμερα θα κάνουμε ένα vegan brownie, γι αυτούς που προσέχουν περισσότερο τις διατροφικές τους συνήθειες. Και εύκολο το λες και νόστιμο είναι, είναι όμως λίγο ακριβούτσικο μια και τα υλικά του είναι βιολογικά και όχι τόσο ευρείας κατανάλωσης. Σίγουρα είναι όμως υγιεινό και αυτό δεν θα το αμφισβητήσει κανείς.




Πρώτον μπορείτε να αντικαταστήσετε το αλεύρι με αλεύρι καρύδας ή αλεύρι αμυγδάλου, καθώς επίσης τα αυγά με λιναρόσπορο, ζάχαρη καρύδας αντί για την κρυσταλλική ζάχαρη και τέλος βάλτε αβοκάντο αντί για βούτυρο (λιπαρή ουσία). Όσοι είστε χορτοφαγικοί μέχρι τώρα θα έχετε καταλάβει τι εννοώ.
Οι σπόροι του λιναρόσπορου πρέπει να είναι τριμμένοι σε μύλο του καφέ ή σε μύλο για μπαχαρικά, εκτός και εάν θέλετε να τα κάνετε στο γουδί με πάρα πολύ υπομονή και λίγα λίγα. 

Τώρα εάν ενδιαφέρεστε και για το αλεύρι αμυγδάλου είναι λίγο πιο χρονοβόρο γιαυτό εάν βρείτε στα βιολογικά προϊόντα καλύτερα να το πάρετε έτοιμο.

Σας εύχομαι καλή επιτυχία και για όσους δεν το είχαν μέχρι τώρα  τους εύχομαι να έχουν την καλύτερη και την πιο γλυκιά εμπειρία στο χώρο του vegan!

Υλικά:

Για το brownie

1 μεσαίο ώριμο αβοκάντο (περίπου 200-220 γρ.)
100 γρ. ζάχαρη καρύδας
100 γρ. λιωμένη κουβερτούρα πάνω από 52% κακάο
50 γρ. κακάο σκόνη
100 γρ. τριμμένο λιναρόσπορο
100 γρ. χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
100 γρ. αλεύρι καρύδας
100 γρ. αλεύρι αμυγδάλου (πούδρα ή αλεσμένο αμύγδαλο)
1/2 κουτ. γλυκού σόδα
1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν
1 βανιλίνη
μια πρέζα ανθό αλατιού
1 βαζάκι πολτό μήλου ( 360 γρ. ή πολτό από φυσικό μήλο)

φλέικς καρύδας ή ινδοκάρυδο (προαιρετικά)



Για το γλάσο

1 μέτριο  ώριμο αβοκάντο (περίπου 200-220 γρ)
100 γρ. σιρόπι σφενδάμου ή αγαύης
30 γρ. κακάο σκόνη



Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι καρύδας, το αλεύρι αμυγδάλου, το μπέικιν και την σόδα και τα αφήνουμε στην άκρη. Ξεφλουδίζουμε, κόβουμε στην μέση και αφαιρούμε το κουκούτσι από το αβοκάντο και το πετάμε. Κόβουμε το αβοκάντο σε μικρά κιβάκια.
Στο μίξερ χτυπάμε το αβοκάντο (που το έχουμε κόψει σε μικρά κιβάκια) με την ζάχαρη καρύδας, το τριμμένο λιναρόσπορο, το κακάο, το ξύσμα πορτοκαλιού, το χυμό πορτοκαλιού και την βανιλίνη. Μόλις ομογενοποιηθούν ρίχνουμε την λιωμένη σοκολάτα και συνεχίζουμε για λίγο ακόμη το χτύπημα.
Συμπληρώνουμε το πολτό μήλου και χτυπάμε λίγο ακόμη, μόλις ενσωματωθεί και ο πολτός, ρίχνουμε μέσα στον κάδο το περιεχόμενο από το μπολ με το αλεύρι καρύδας, το αλεύρι αμυγδάλου, το μπέικιν και την σόδα σε δύο φορές, ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα και στρώνουμε το μείγμα μας σε ταψάκι   19Χ24 ή 20Χ25 (όχι μεγαλύτερο) στρωμένο με λαδόκολλα. Το μείγμα θα είναι αρκετά σφιχτό, θα το στρώσετε με μια σπάτουλα στο ταψάκι.
Ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 30 λεπτά, αφήνουμε να κρυώσει καλά και περνάμε με το γλάσο.



Εκτέλεση για το γλάσο

Χτυπάμε στο μπλέντερ το αβοκάντο, το σιρόπι και το κακάο καλά και στρώνουμε το brownie. Αφήνουμε να στερεοποιηθεί λίγο και σερβίρουμε (προαιρετικά) με φλέικς καρύδας ή ινδοκάρυδο.



ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου