Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

Μεξικάνικο καλαμποκόψωμο






Δεν ξέρω πως θα περιέγραφα αυτό το ψωμί, αλμυρό, γλυκό, ουδέτερο και για κάθε περίσταση ... πάντως ένα κλασικό ψωμί δεν το λες. Μάλλον είναι για κάποια συγκέντρωση βραδινή μπροστά στην τηλεόραση για καμιά ταινία τώρα που κρύωσε ο καιρός ή για κανένα ποδόσφαιρο για να μην έχεις συνεχώς την επιλογή ή της πίτσας ή τα πατατάκια και τους θανατηφόρους ξηρούς καρπούς.






Είναι το κλασικό Μεξικάνικο καλαμποκόψωμο αλλά σε ελληνική εκδοχή, μια και η συνταγή είχε κάτι παράξενα τυριά που δυσκολεύτηκα να τα βρω ακόμη και σε μεγάλα παντοπωλεία. Οπότε από ότι καταλαβαίνετε αυτοσχεδίασα για τα τυριά αλλά  θεωρώ ότι είμαι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο γνήσιο μεξικάνικο καλαμποκόψωμο γίνετε.




Η αυθεντική συνταγή λέει ότι μέσα πρέπει να έχει και ψιλοκομμένες πιπεριές χαλοπίνος (jalapeno), εγώ όμως επειδή δεν το έχω με τα πολύ καυτερά , θα έλεγα ούτε και με τα λίγο καυτερά, αποφάσισα να κάνω ένα ωραιότατο ντιπ μια και φέτος είχα κάμποσες χαλοπίνος πιπεριές στον κήπο μου (ήταν καλή χρονιά για τις πιπεριές, έκανα κάμποσα βαζάκια με καυτερό ντιπ). 
Για όσους ενδιαφέρονται πως θα κάνουν σπιτικό ντιπ με καυτερές πιπεριές δεν είναι καθόλου δύσκολο. Ακολουθεί η συνταγή πιο κάτω.
Έτσι λοιπόν και ο άντρας μου έμεινε ευχαριστημένος που είχε την καυτερή του δόση αλλά και εγώ έφαγα όσο καλαμποκόψωμο μπορούσα μια και ήταν απλώς φανταστικό.
Βέβαια η συνταγή απαιτεί και μια κρέμα καλαμποκιού, δεν είναι τίποτα δύσκολο, κάντε πρώτα αυτήν και μετά ξεκινήστε για το κυρίως καλαμποκόψωμο.

Υλικά:

Για την κρέμα καλαμποκιού

300 γρ. καλαμπόκι κονσέρβας
200 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 κουτ. σούπας αλεύρι
3 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο
αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση:

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το καλαμπόκι (αφού έχουμε στραγγίσει τα υγρά από την κονσέρβα), την ζάχαρη, το αλεύρι, και το βούτυρο και βράζουμε σε μέτρια  φωτιά για 5 λεπτά περίπου, ίσα να λιώσει το βούτυρο και η ζάχαρη.
Συμπληρώνουμε την κρέμα γάλακτος και χαμηλώνουμε την φωτιά στο χαμηλό (εάν η εστία σας έχει 9 στο 4, εάν έχει 3 στο 1 1/2) ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και με την κουτάλα σας να μένει κενό όταν την τραβάτε ανάμεσα από το μείγμα (περίπου άλλα 10-12 λεπτά).
Αποσύρετε το κατσαρολάκι από την εστία και μεταφέρετε σε καθαρό σκεύος την κρέμα καλαμποκιού.




Υλικά για το καλαμποκόψωμο:

220 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
220 γρ. αλεύρι  καλαμποκιού
100 γρ. ζάχαρη
100 γρ. τυρί cheddar κόκκινο τριμμένο
100 γρ. γκούντα chilli τριμμένο ή γραβιέρα με πιπέρι 
2 μεγάλα αυγά
250 γρ. κρέμα καλαμποκιού 
330 γρ. αρριάνη 
1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
50 γρ. βούτυρο λιωμένο
2-3 πιπεριές χαλοπίνος ψιλοκομμένες (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε ένα τετράγωνο ταψάκι 24Χ24 βάζουμε αντικολλητικό χαρτί, εάν δεν σας πειράζει να βγει επιμελώς ατημέλητο το ψωμάκι σας απλώς βάλτε το αντικολλητικό χαρτί, εάν θέλετε να βγει λίγο πιο όμορφο, βρέξτε το αντικολλητικό χαρτί, πιέστε να φύγουν τα πολλά νερά και στρώστε το στο ταψάκι.



Σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, το καλαμποκάλευρο, το μπέικιν , την ζάχαρη, και τα τυριά που έχετε τρίψει στην τρίφτη (κρατώντας λίγο εάν θέλετε για να βάλετε επάνω στο μείγμα πριν το ψήσετε). 
Σε ένα άλλο μπολ χτυπήστε λίγο τα αυγά και συμπληρώστε το αρριάνη, την κρέμα καλαμποκιού, τις πιπεριές που θα έχετε ψιλοκόψει και το λιωμένο βούτυρο και ανακατέψτε καλά.
Κάντε μια λακκούβα στην μέση του μπολ που έχει τα άλευρα και ρίξτε μέσα τα υγρά. Με μια σπάτουλα αρχίστε να ανακατεύετε από την μέση και προς τα έξω παίρνοντας και αλεύρι από τα πλαϊνά (σαν σαλιγκάρι). Μόλις ομογενοποιηθούν  τα υλικά σας στρώστε το μείγμα στο ταψάκι και πασπαλίστε με το τυρί που κρατήσατε.




Ψήστε για 30-40 λεπτά ανάλογα τον φούρνο.
Βγάλτε από τον φούρνο και αφήστε για 20 λεπτά τουλάχιστον πριν ξεφορμάρετε το ψωμί σας. Καλά είναι να περιμένετε και καμιά μισή ώρα πριν το δοκιμάσετε να κρυώσει λίγο.

Συνταγή για το καυτερό ντιπ:

Βάζετε απαραιτήτως γαντάκια, παίρνετε τις καυτερές πιπεριές τις πλένετε καλά , τις κόβετε ελαφρώς και τις ξεσποριάζεται . Τις τοποθετείτε στο μπλέντερ και βάζετε περίπου 2-3 κουταλιές τις σούπας ελαιόλαδο και χτυπάτε. Εάν δείτε ότι το μείγμα δεν δουλεύετε καλά προσθέστε λίγο ελαιόλαδο ακόμη. Μόλις γίνει κρέμα μεταφέρετε σε γυάλινο βαζάκι, βάλτε λάδι για να σκεπάσει την επιφάνεια για να μπορεί να κρατήσει αρκετό καιρό και τοποθετήστε στο ψυγείο.
Κάθε φορά που θα χρησιμοποιείται μια ποσότητα θα συμπληρώνετε λαδάκι (μην αφήσετε ποτέ την επιφάνεια από το ντιπ χωρίς λάδι ) για να μην σας χαλάσει.
Να φροντίζετε να καθαρίζετε και επιμελώς τα τοιχώματα του βάζου από υπόλοιπα του ντιπ.


Ελπίζω να το απολαύσετε και να το τολμήσετε  στην καυτερή εκδοχή του που είναι και η γνήσια συνταγή.



ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου