Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Ψωμί γεμιστό με ελιές και πάστα λιαστής ντομάτας




Και εκεί που λες ότι θέλεις να κάνεις δίαιτα πριν το Πάσχα, εκεί σου σκάει μια τρελή ιδέα να κάνεις ένα ψωμάκι με γέμιση. Ε ναι λοιπόν, σηκώθηκα το πρωί και είχα τρελή όρεξη να ζυμώσω, να μυρίσω μαγιά και να μυρίσει το σπίτι ζεστό ψωμί.




Τώρα θα αναρωτιέστε όλοι εσείς που θεωρείτε το ψωμί μια υπόθεση του φούρνου, πόσο εύκολο είναι να το κάνεις στο σπίτι! Απλά είναι μια διαδικασία που λίγο πολύ όλοι την έχετε κάνει, κάνοντας τσουρέκι. Είναι σαν να κάνετε ένα φαγητό μέτριας δυσκολίας και απαιτεί το πολύ 2 ωρίτσες που ενδιάμεσα μπορείς και να κάνεις άλλες δουλειές, λόγου χάρη το κανονικό φαγητό.
Βέβαια θα μου πείτε το ζύμωμα για όσους δεν έχουν μίξερ με γάντζο είναι ένα θέμα, ναι ίσως, αλλά πάλι σκεφτείτε ότι έχετε μαλώσει με τον άνδρα σας και κάπως πρέπει να ξεδώσετε!!!
Δεν είναι τόσο τραγικό, βάζετε σε μια λεκάνη το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι. Ανοίγετε μια λακκούβα στην μέση, ρίχνετε τη μαγιά, το λάδι, το νερό και αρχίζετε με κυκλικές κινήσεις από τη μέση προς τα έξω και ενσωματώνετε αλεύρι στα υγρά.
Εάν δεν θέλετε να λερώσετε τα χέρια σας αρχικά απλά κάντε το ίδιο χρησιμοποιώντας μια κουτάλα ξύλινη ή μια σπάτουλα. Όταν θα έχουν ανακατευτεί τα στέρεα υλικά με τα υγρά μπορείτε να αρχίσετε να ζυμώνετε.
Τραβάτε το ζυμάρι προς το μέρος σας και μετά το σπρώχνεται πάλι προς τα πίσω, απλό έτσι; Φαντάζομαι ότι όλες έχετε δει τις γιαγιάδες ή τις μαμάδες σας να το κάνουν.
Δεν ξέρω αν σας έπεισα πάντως αξίζει τον κόπο έστω και μια φορά να κάνετε ένα ψωμάκι, που ξέρετε μπορεί και να κολλήσετε!!!


Υλικά:

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
160 γρ. κίτρινο αλεύρι
10 γρ. αλάτι
20 γρ. ζάχαρη
25 γρ. νωπή μαγιά
40 γρ. ελαιόλαδο
330 γρ. νερό
100 γρ. κομμένες ελιές και καλά στραγγισμένες
1 βαζάκι πάστα λιαστής ντομάτας

αλεύρι για το ζύμωμα και τον πάγκο


Εκτέλεση:

Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε την μαγιά με περίπου τα 50 γρ. από το νερό μας (330 γρ.) που το έχουμε ζεστάνει ελαφρώς και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά μας.
Σε ένα μεγαλύτερο μπολ ανακατεύουμε τα άλευρα με το αλάτι, την ζάχαρη και τα μεταφέρουμε στον κάδο του μίξερ. Κάνουμε στην μέση μια λακκούβα και βάζουμε το νερό, το ελαιόλαδο και την μαγιά. 
Τοποθετούμε τον γάντζο και ζυμώνουμε για 5-7 λεπτά ή μέχρι το ζυμάρι μας να γίνει μια μπάλα λεία και ελαστική.
Το μεταφέρουμε σε αλευρωμένο πάγκο και ζυμώνουμε λίγο ακόμη με τα χέρια μας. Το βάζουμε σε ελαφρώς λαδωμένη λεκανίτσα, το σκεπάζουμε με βαμβακερή πετσέτα και το αφήνουμε για 1 ώρα σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος του , εγώ όπως σας έχω ξαναπεί το βάζω στον φούρνο με την κλειστή πόρτα (εννοείτε ότι ο φούρνος δεν είναι αναμμένος). 




Μετά από μια ώρα τοποθετούμε το ζυμάρι σε αλευρωμένη επιφάνεια , ζυμώνουμε λίγο και με ένα πλάστη ανοίγουμε σε  παραλληλόγραμμο σχήμα.


Αλείφουμε την πάστα λιαστής ντομάτας αφήνοντας τουλάχιστον 2 εκατοστά 
περιθώριο γύρω γύρω.


Στρώνουμε τις ελιές παντού και τυλίγουμε σε ρολό, δίνουμε σχήμα πετάλου ή αν θέλουμε ενώνουμε τις δύο άκρες και το κάνουμε κουλούρα. Το ένωμα του ρολού το βάζουμε στο κάτω μέρος για να μην μας ανοίξει . Το τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και το αφήνουμε άλλα 30-40 λεπτά και πάλι σκεπασμένο με μια βαμβακερή πετσέτα να φουσκώσει λίγο .


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200-210 βαθμούς για 25-30 λεπτά. Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για όσο αντέξουμε!!!
Δεν χρειάζεται να σας πω ότι εγώ καίγομαι κάθε φορά που προσπαθώ να το φάω την ώρα που το βγάζω από τον φούρνο. Να ξέρετε όμως ότι δεν υπάρχει πιο τέλειο πράγμα από το να τρως ζεστό ψωμί!!!




ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟΦΑΓΩΤΟ









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου