Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Cheesecake Κολοκύθας






Το φθινόπωρο είναι η αγαπημένη μου εποχή, έχεις τόσα πράγματα να κάνεις μετά από την αποχή ενός καυτού καλοκαιριού!! Δεν ξέρω για εσάς εγώ δεν μπορώ ούτε λάμπες να ανάψω το καλοκαίρι, πόσο μάλλον φούρνο για να κάνω κάτι, έστω ένα κουλουράκι!
Το φθινόπωρο μπορείς να βγεις το πρωί στο μπαλκόνι σου και να απολαύσεις τον καφέ σου με την δροσούλα και να σκεφτείς τι γλυκάκι μπορείς να κάνεις ή κουλουράκι που χρειάζεται φούρνο αλλά δεν σε πειράζει πια.


Τώρα ίσως κάποιοι ακόμη να αναπολείτε το καλοκαίρι, με τις βουτιές στην θάλασσα και το τροπικό μαύρισμα, τον φραπέ σε μια κοσμική παραλία και πολλά άλλα χαλαρωτικά που έχει το καλοκαίρι αλλά εγώ θα σας μιλήσω για δροσούλα , για την εμφάνιση των πρώτων βροχών, για την κολοκύθα που θα προσπαθήσω να πιέσω λίγο τον χρόνο κάνοντας μερικά πράγματα με αυτήν πριν τελειώσει. Δυστυχώς με τα εποχιακά είναι μικρό το χρονικό διάστημα που κρατάνε και τόσα τα πράγματα που θέλεις να κάνεις !!! 




Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας μια συνταγή με την πρώτη άφιξη του φθινοπώρου την κολοκύθα λοιπόν. Καλά θα μου πείτε μετά από ένα ολόκληρο καλοκαίρι εσύ κολοκύθα θα κάνεις ; ε τι να κάνουμε είμαι άνθρωπος που πιστεύω ότι όλα πρέπει να γίνονται στην εποχή τους.
Θα κάνω ένα cheesecake κολοκύθας (φούρνου), είναι αυθεντική αμερικάνικη συνταγή, το παραδοσιακό cheesecake που κάνουν συνήθως στην γιορτή των Ευχαριστιών, ξέρετε εκείνη που ο πρόεδρος τους χαρίζει την ζωή σε μια γαλοπούλα!!! ενώ όλες οι υπόλοιπες ...
Εντάξει τι να κάνουμε έχουν και αυτοί τα δικά τους αλλά το συγκεκριμένο cheesecake είναι ανεπανάληπτο.  Την μόνη αλλαγή που έχω κάνει είναι ότι έβαλα μπισκότα κανέλας για πιο έντονη γεύση.  Εσείς μπορείτε να βάλετε ότι μπισκότα θέλετε αρκεί να μην ξεχάσετε να βάλετε και το 1/2 κουταλάκι σκόνη κανέλας.




Υλικά για την βάση:

300 γρ. μπισκότα κανέλας
120 γρ. μαργαρίνη
1/2 κουτ. γλυκού κανέλα σκόνη


Υλικά για τη γέμιση:

250 γρ. τυρί κρέμα
200 γρ. ζάχαρη
425 γρ. πολτό κολοκύθας ή 1 κονσέρβα
4 αυγά
50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
1/3 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
1 πρέζα σκόνη γαρύφαλλο
1/2 κουτ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανίλια



Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε πρώτα την βάση. Περνάμε από το μπλέντερ τα μπισκότα και τα τοποθετούμε σε μπολ, ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Στρώνουμε το μείγμα σε τσέρκι με αποσπώμενη βάση  και το απλώνουμε καλά με το κουτάλι φροντίζοντας να καλύψουμε όλη την βάση. Τρυπάμε σε διάφορα σημεία με το πιρούνι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 15 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο. 

Για την γέμιση του cheesecake 
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το τυρί κρέμα με την ζάχαρη και χτυπάμε για λίγο σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ανακατευτούν τα δύο υλικά, συμπληρώνουμε το αλεύρι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το γαρύφαλλο και συνεχίζουμε και πάλι το χτύπημα στην χαμηλότερη ταχύτητα.
Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και αφού ομογενοποιηθούν συμπληρώνουμε τον πολτό κολοκύθας και την βανίλια. Χτυπάμε λίγο ακόμη και μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί με το μπισκότο. 
Αφού αδειάσουμε το μείγμα μας στο ταψί , χτυπάμε λίγο το ταψί στον πάγκο για να φύγει τυχόν αέρας που έχει εγκλωβιστεί στο μείγμα μας. 
Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που χτυπήσαμε στο μίξερ τα υλικά μας σε χαμηλή ταχύτητα, γιατί δεν θέλαμε καθόλου αέρα στο μείγμα μας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150-160 βαθμούς για μία ώρα. Μόλις τελειώσει η ώρα κλείνουμε τον φούρνο και αφήνουμε το cheesecake στον φούρνο για άλλη μισή ώρα με κλειστή  τη πόρτα. Η χαμηλή θερμοκρασία ψησίματος καθώς επίσης και η παραμονή του cheesecake στο φούρνο για μισή ώρα με κλειστή την πόρτα βοηθά στο να μην σχιστεί το cheesecake καθόλου.
Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει, σερβίρουμε με σαντιγί ή βανίλια παγωτό.
Θέλω να πιστεύω ότι θα προλάβω να σας δείξω και άλλα με κολοκύθα πριν τελειώσει η εποχή της.


Σας εύχομαι καλή επιτυχία.






5 σχόλια:

  1. Πρόπερσι μου έδωσαν μια κολοκύθα τεράστια και δεν ήξερα τι να την κάνω, έφτιαξα κυρίως πίτες και μάφινς, μακάρι να ήξερα κι αυτή τη συνταγή, θα πάει κατευθείαν στο πίντερεστ για μελλοντική χρήση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εάν βρεθείς με καμιά κολοκύθα πάλι, δοκίμασε να κάνεις το cheesecake είναι φανταστικό.

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  2. ειχα δοκιμασει περισυ και εκανα μια γλυκια κολοκυθοπιτα αλλα δε μπορω να πω οτι τρελάθηκα. αλλα η συνταγη σου με προκαλει...οποτε παω για υλικα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή