Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Αλμυρό κέικ με λιαστές ντομάτες, φέτα & μαϊντανό ή βασιλικό.




Την πρώτη φορά που έκανα αυτό το κέικ ήταν πριν από 8 χρόνια περίπου και θυμάμαι πως ήταν από τις πιο ενθουσιώδης μέρες της μαγειρικής μου καριέρας!!! Ήταν σαν να είχα ανακαλύψει την Αμερική , καθόμουν πάνω από το κέικ με τις ώρες και το θαύμαζα σαν να ήταν ένα εξωτικό νησί!!!
Δεν χρειάζεται βέβαια να σας πω ότι για πολλή μεγάλο διάστημα δεν έτρωγα τίποτα άλλο και απλώς το έκανα με διάφορες παραλλαγές. Φυσικά ανάμεσα σε αυτούς που το δοκίμασαν πρώτα ήταν και η μικρή μου η αδελφή, η Άννα που φυσικά το έκανε επίτιμο πιάτο σε πολλές συγκεντρώσεις της.


Μιλάμε για την απλότητα σε όλο το μεγαλείο της.
Σε αυτό το κέικ υπάρχουν τα βασικά υλικά και τα υλικά που μπορείς να αλλάζεις κάθε φορά ανάλογα την διάθεση.
Είναι ακόμη χειμώνας και δύσκολα θα βρείτε βασιλικό, φρέσκο και αρωματικό εκτός και αν είστε από τους τυχερούς που φέτος κατάφεραν να σώσουν και κανένα φυτό με αυτή την παγωνιά που είχαμε. 
Εμένα δυστυχώς στον κήπο μου ο βασιλικός δεν είχε πολύ μεγάλη τύχη. Είχε όμως ο μαϊντανός και το θυμάρι, ηθικό συμπέρασμα ... αν θέλετε κάτι να αντέξει στον κήπο σε βαρύ χειμώνα , ένα από αυτά είναι σίγουρα ο μαϊντανός και το θυμάρι!!!
Μέχρι και η φρέσκια η ρίγανη μου πάγωσε και ας λένε ότι αντέχει, επίσης πολύ καλή για να χρησιμοποιηθεί σε αυτή τη συνταγή.

Πάμε λοιπόν για το αλμυρό κέικ που θα σας γίνει συνήθεια!!!


Βασικά υλικά:

200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
3 αυγά μεσαία
100 γρ.  έμενταλ τριμμένο 
100 γρ. ηλιέλαιο 
100 γρ. γάλα
λίγο αλάτι
λίγο πιπέρι
------------------------


Υλικά που διαφοροποιούνται 

100 γρ. λιαστές ντομάτες
100 γρ. φέτα
3-4 κλαδιά μαϊντανό ή ρίγανη ή βασιλικό (για την σημερινή μας συνταγή)
-----------------------------

2η παραλλαγή
150 γρ. φέτα σε κυβάκια
 διάφορα φρέσκα μυρωδικά
50 γρ. ελιές κομμένες σε φέτες

-----------------------------

3η παραλλαγή
2  αχλάδια κομμένα σε κυβάκια
100 γρ. ροκφόρ
1 κουτ. σούπας ούζο
------------------------------

4η παραλλαγή
100 γρ. ζαμπόν σε κυβάκια
100 γρ. γραβιέρα σε κυβάκια
1 κουτ. σούπας θυμάρι
-------------------------------

Τώρα εγώ απλώς σας είπα κάποιες παραλλαγές που έκανα εγώ στο πέρασμα των χρόνων, μπορείτε και εσείς να κάνετε δικές σας παραλλαγές ανάλογα τις διατροφικές σας προτιμήσεις.


Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ σπάμε τα αυγά, ρίχνουμε το λάδι, το γάλα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε , συμπληρώνουμε το αλεύρι και την μαγιά και αφού έχουμε ανακατέψει καλά τα υλικά μας, ρίχνουμε πρώτα τις λιαστές ντομάτες που έχουμε μουσκέψει σε κρύο νερό για τουλάχιστον 1 ώρα και στραγγίσει καλά, τον μαϊντανό και τη φέτα (όλα τα υλικά πρέπει να είναι χοντροκομμένα).





Τέλος ρίχνουμε και το τριμμένο έμενταλ 


Ανακατεύουμε προσεκτικά ίσα που να ανακατευτούν τα υλικά.


Μεταφέρουμε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα του κέικ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά.



Αφαιρούμε το κέικ από το φούρνο και αφήνουμε στην φόρμα για τουλάχιστον 10-15 λεπτά μέχρι να κρυώσει λίγο. Ξεφορμάρουμε και αφήνουμε σε σχάρα μέχρι να κρυώσει τελείως.

Ελπίζω να βρείτε και εσείς διάφορες παραλλαγές καθώς επίσης πρέπει να γνωρίζετε ότι μπορείτε να το κάνετε και σε ατομική μορφή σε  φόρμες για μάφινς εάν θέλετε για πάρτι ή συγκεντρώσεις. Όπου μειώνεται  ο χρόνος ψησίματος στα 30 λεπτά.

Και μια διευκρίνηση οι λιαστές ντομάτες που χρησιμοποιώ είναι απλώς αφυδατωμένες λιαστές ντομάτες, όχι λιαστές που ήταν σε λάδι.

Σας εύχομαι καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!!!
















7 σχόλια:

  1. φαινεται πολυ ωραιο!! θα το δοκιμασω!! Καλη σου μέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν είχα ξανακούσει για αλμυρό κέικ! Πολύ ωραίο ακούγεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να σου πω ότι μου έκανε "κλικ" η παραλλαγή με το ούζο και τα αχλάδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κάνω αλμυρά muffins πολλά αλλά αυτό με τα αχλάδια πρέπει να το δοκιμάσω.AriadnefromGreece!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όσες κυρίες κόλλησαν στο αχλάδι με ροκφόρ να το δοκιμάσουν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή