Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Μαρμελάδα Βερίκοκο



Το βερίκοκο θεωρείται πηγή ζωής και μακροζωίας γιατί είναι ισάξιο του συκωτιού όσον αφορά την αναδημιουργία της αιμοσφαιρίνης. Πλούσιο σε βιταμίνη Α και σε φυτικές ίνες. Βοηθά στην δίαιτα γιατί οι υδατάνθρακες που περιέχουν ικανοποιούν την αίσθηση του γλυκού, χωρίς να προσδίδουν πολλές θερμίδες.


Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, όχι το ίδιο το φρούτο αλλά το κουκούτσι του, έχει  τις ίδιες ιδιότητες με το πικραμύγδαλο και έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β17. Όταν έρθει λοιπόν η εποχή τους μην τα πετάξετε, πάρτε ένα σφυράκι και φάτε την ψίχα τους. Μην το παρακάνετε όμως γιατί έχει αμυγδαλίνη που θεωρείται δηλητήριο εάν καταναλωθεί σε μεγάλη ποσότητα. Μπορείτε όμως με τα κουκούτσια αν δεν θέλετε να τα φάτε να τα κάνετε ένα υπέροχο λικέρ.

Το βερίκοκο καταναλώνεται σαν φρούτο ή αποξηραμένο, γίνεται μαρμελάδα, κομπόστα και χρησιμοποιείται στην ζαχαροπλαστική. Επίσης γίνεται λικέρ και χυμός.

Εμένα πάντως είναι από τα αγαπημένα φρούτα για μαρμελάδα γιατί έχει αυτή την γλυκόξινη γεύση που την κάνει την μαρμελάδα τόσο ιδιαίτερη και γευστική!!!

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να κάνετε μαρμελάδα βερίκοκο και είναι ακριβώς ίδιοι και για το ροδάκινο. Υπάρχει ο τρόπος που αφαιρείται το κουκούτσι κόβετε σε μικρά κομμάτια το φρούτο, ο δεύτερος τρόπος είναι να αφαιρέσετε το κουκούτσι και να περάσετε το φρούτο από μπλέντερ ώστε να είναι πολτός μαρμελάδας (αυτός είναι ο ιδανικός όταν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την μαρμελάδα σε παρασκευές ζαχαροπλαστικής που δεν πρέπει να έχει κομμάτια) και ο τρίτος τρόπος είναι κόβοντας το φρούτο στην μέση και αφαιρώντας το κουκούτσι του.
Αυτόν θα σας δείξω σήμερα και είναι ο τρόπος για όσους θέλουν να γεύονται το φρούτο έστω και σε μορφή μαρμελάδας.


Υλικά :

Για ένα κιλό φρούτου (χωρίς το κουκούτσι)

1 κιλό βερίκοκα όχι πάρα πολύ ώριμα
800 γρ. ζάχαρη
μισό λεμόνι


Εκτέλεση :

Πλένουμε καλά με ζεστό νερό τα βερίκοκα μας. Τα κόβουμε με ένα μαχαίρι στην μέση και κρατάμε στην άκρη τα κουκούτσια.


Τα τοποθετούμε στην βάση μιας βαθιάς κατσαρόλας και από πάνω στρώνουμε μια ποσότητα ζάχαρης. Συνεχίζουμε με δεύτερη στρώση από βερίκοκα και σκεπάζουμε πάλι με ζάχαρη.


Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα βερίκοκα μας φροντίζοντας να μας έχει περισσέψει ζάχαρη για να σκεπάσουμε τα βερίκοκα. Δεν πρέπει να μείνουν βερίκοκα χωρίς ζάχαρη γιατί θα μας μαυρίσουν.


Κλείνουμε με το καπάκι την κατσαρόλα και αφήνουμε όλο το βράδυ ή αν βιαζόμαστε τουλάχιστον 5 ώρες για να μπορέσουν τα βερίκοκα να βγάλουν τους χυμούς τους.

Τοποθετούμε την κατσαρόλα στην φωτιά , στην αρχή σε δυνατή ταχύτητα και μόλις αρχίζει να βράζει χαμηλώνουμε σε μέτρια ταχύτητα. Ανακατεύουμε συνεχώς για να μην μας κολλήσουν τα φρούτα και ξαφρίζουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα. Περίπου στα 40 λεπτά ρίχνουμε και το λεμόνι και κάνουμε το τεστ για το δέσιμο της μαρμελάδας που έχουμε πει και σε άλλες αναρτήσεις. Λογικά στα 50 λεπτά θα έχει δέσει η μαρμελάδα σας. Αποσύρετε και κονσερβοποιείστε αν θέλετε . Αλλιώς μόλις κρυώσει η μαρμελάδα , γεμίστε βάζα και συντηρήστε στο ψυγείο.


Τώρα ας πούμε για το ΛΙΚΕΡ βερίκοκο που ουσιαστικά γίνεται με τα κουκούτσια από το φρούτο μας.


Θα χρειαστείτε: 

1 λίτρο αλκοόλ (κονιάκ λευκό ή βότκα)
κουκούτσια από 1 κιλό βερίκοκα
400-450 γρ. ζάχαρη
1 ξύλο κανέλας
2 καρφάκια γαρύφαλλο

ένα βάζο γυάλινο 2 λίτρων χωρητικότητας ή ένα γυάλινο μπουκάλι με μεγάλο στόμιο και να κλείνει καλά.

Κόβοντας με το μαχαίρι το βερίκοκο προσπαθήστε να αφήσετε στο κουκούτσι και λίγο φρούτο. Έτσι το λικέρ σας θα πάρει καλύτερη γεύση και άρωμα. 
Πάρτε ένα μεγάλο βάζο ή γυάλινο μπουκάλι που να κλείνει καλά. Το βάζο πρέπει να είναι 2 λίτρων χωρητικότητας. Τοποθετήστε τα κουκούτσια από 1 κιλό βερίκοκα , συμπληρώστε 400-450 γρ. ζάχαρη και γεμίστε το βάζο με αλκοόλ της δικής σας αρεσκείας, βάλτε και ένα ξύλο κανέλας και 2 καρφάκια γαρύφαλλο. Θα πρέπει να πάρει περίπου 1 λίτρο αλκοόλ.
Εγώ που θέλω έντονο χρώμα και γεύση βάζω κονιάκ . Εσείς μπορείτε να βάλετε βότκα αν σας αρέσει περισσότερο η γεύση της βότκας, αποφύγετε το ούζο και το τσίπουρο, τείνουν να θολώνουν το λικέρ. 
Τοποθετήστε το βάζο στον ήλιο για τουλάχιστον όλο το καλοκαίρι (3 μήνες) ανακατεύοντας στην αρχή μια φορά την εβδομάδα το βάζο μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να ανακατευτούν οι γεύσεις, μετά αφήστε το να ωριμάσει.
Μόλις περάσει το καλοκαίρι, στραγγίστε αρκετές φορές με τουλπάνι μέχρι να γίνει διάφανο (ίσως χρειαστεί και 4 φορές πέρασμα από το τουλπάνι. Εννοείτε ότι τα κουκούτσια τα πετάτε και δεν τα πατάτε να βγάλουν περισσότερο υγρό (το λικέρ κινδυνεύει να θολώσει).

Καλή επιτυχία για ότι αποφασίσετε να κάνετε.











2 σχόλια:

  1. Γειά σου φίλη μου!!!! Με κονιάκ το φτιάχνώ κι εγώ ! Ετσι οπως το εφτιαχνε η μητέρα μου οταν ήμουν παιδι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου κορίτσι, η δικιά μου η μαμά έλεγε "αν ένας άνθρωπος είναι μερακλής!!!" κάνει τα καλύτερα.

      Διαγραφή