Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Βύσσινο γλυκό και βυσσινάδα






Δοκιμάσατε ποτέ να τα φάτε σαν φρούτο; να σας πω την αλήθεια δεν έχω φάει κάτι πιο ξινό και στυφό στην ζωή μου, πραγματικά δεν τρώγονται. Όμως γίνονται τόσο αλλά τόσο ξεχωριστά όταν γίνουν γλυκό και είναι τόσο δροσιστικό σαν αναψυκτικό. Επειδή είναι από τα πλέον δύσκολα εποχιακά φρούτα και γιατί δεν τα βρίσκεις εύκολα αλλά και γιατί κρατάνε τόσο λίγο θα σας έλεγα αν έχετε σκοπό να κάνετε, ίσα που προλαβαίνετε να τα αγοράσετε. 


Εγώ φέτος μετά από αρκετά χρόνια κατάφερα να πάρω από τη δική μας βυσσινιά. Μπορεί να μην είχε πολλά αλλά έκανα μερικά βαζάκια και κατάφερα να βγάλω και ένα μπουκάλι σιρόπι για την βυσσινάδα μου!!!



Δεν είναι ότι μπορείς να το φας σκέτο σαν γλυκό του κουταλιού, μπορείς να συνοδεύσεις τόσα πράγματα και να τα αλλάξεις τελείως και την γεύση τους και την εμφάνιση τους. Και ποιος δεν θέλει να τρώει τις ζεστές βραδιές του καλοκαιριού στο μπαλκόνι του ένα παγωτό καϊμάκι σερβιρισμένο με βύσσινο γλυκό ή ένα δροσιστικό γιαούρτι με το βύσσινο να το απογειώνει. Εγώ βέβαια το χρησιμοποιώ και πολύ σε χειμωνιάτικα γλυκά και μου φέρνει και λίγο ανάμνηση από το καλοκαιράκι. Δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσο θεϊκή είναι μια μους σοκολάτας με βύσσινο γλυκό ή ένα σοκολατένιο τζικέικ .



Τώρα βέβαια για εσάς που θα αποφασίσετε να κάνετε βύσσινο γλυκό μην ξεχάσετε να κάνετε και λίγο βυσσινάδα κρατώντας το παραπανίσιο σιρόπι που δεν χώρεσε στα βάζα. Και όμως είναι τόσο απλό, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βάλετε λίγο νεράκι παραπάνω για να έχετε το έξτρα σιρόπι που χρειάζεται!!!

Λοιπόν πάρτε τα βύσσινα και ένα ζευγάρι γάντια (μιας χρήσης) και ελάτε να κάνουμε το πιο φίνο γλυκό του κουταλιού.

Υλικά:
1 κιλό βύσσινα (τελικό φρούτο, χωρίς τα κουκούτσια)
1 κιλό ζάχαρη
300 γρ. νερό
χυμό από μισό λεμόνι.


Εκτέλεση:

Πλύνετε καλά τα βύσσινα. Φορέστε τα γάντια σας και με το ειδικό εργαλείο αφαιρέστε τα κουκούτσια. Μην πετάξετε το ζουμί που θα βγάλουν, θα το χρησιμοποιήσετε και αυτό.




Σε ένα βαθύ μπολ στρώστε μια στρώση βύσσινα μια στρώση ζάχαρη και επαναλάβετε την διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα βύσσινα. Προσοχή πάντα τα φρούτα πρέπει να σκεπάζονται και να καλύπτονται από τη ζάχαρη, γιαυτό κρατήστε αρκετή για το τέλος για να καλύψετε τα βύσσινα.
Βάλτε στο ψυγείο για ένα βράδυ. Την άλλη μέρα μεταφέρετε τα βύσσινα με την ζάχαρη σε βαθιά κατσαρόλα, συμπληρώστε και το νερό και τοποθετήστε σε δυνατή φωτιά.
Μόλις αρχίζει να βράζει και για το επόμενο μισάωρο μην πάτε πουθενά γιατί θα αφρίσει αρκετά και εσείς πρέπει να ξαφρίζετε συνεχώς.
Εκεί περίπου στην μισή ώρα αφαιρέστε τα βύσσινα και βράστε στο σιρόπι μόνο του για άλλα 10 λεπτά. Επαναφέρετε τα βύσσινα στην κατσαρόλα, συμπληρώστε και το λεμόνι και κάντε το τεστ να δείτε αν έχει δέσει το σιρόπι σας. Βέβαια αν σας δημιουργεί πρόβλημα να καταλάβετε αν έχει δέσει το σιρόπι όσο είναι ζεστό, πάρτε λίγο σιρόπι βάλτε το σε ένα πιατάκι και στο ψυγείο για 5 λεπτά για να κρυώσει . Με ένα κουταλάκι τραβήξτε μια γραμμή στη μέση του σιροπιού και αν μείνει αυτή η γραμμή τότε θα σημαίνει ότι το σιρόπι σας έχει δέσει.
Γεμίστε τα βάζα σας που έχετε αποστειρώσει όπως έχουμε ξαναπεί και κρατήστε σε ένα μεταλλικό σκεύος το σιρόπι που έχει περισσέψει μέχρι να κρυώσει και να το μεταφέρετε σε γυάλινο βάζο που θα το διατηρήσετε σε σκοτεινό μέρος για να το χρησιμοποιήσετε για τις βυσσινάδες σας.

1ος τρόπος παρασκευής μιας βυσσινάδας:
Σε ένα ποτήρι του νερού βάλτε ένα ή δύο  δάχτυλα βύσσινο σιρόπι και γεμίστε με δροσερό νερό και παγάκια

2ος τρόπος παρασκευής μιας βυσσινάδας:
Σε ένα ποτήρι του νερού βάλτε ένα ή δύο δάχτυλα βύσσινο σιρόπι και γεμίστε το υπόλοιπο ποτήρι με ανθρακικό νερό, παγάκια και μια φέτα λεμόνι.

Δεν μπορώ να σας πω πόσο σιρόπι βύσσινο θα βάλετε , είναι δικό σας θέμα αλλά και γούστου, δοκιμάστε και αποφασίστε μόνοι σας.

Εύχομαι σε όλους να έχετε ένα όμορφο και δροσερό καλοκαίρι με μια βυσσινάδα που θα έχετε φτιάξει μόνοι σας με τα χεράκια σας!!!

Καλή επιτυχία.







3 σχόλια:

  1. Μου θύμησες παλιά χρόνια, τη γιαγιά μου που έφτιαχνε το γλυκό και τη βοηθούσα με τα κουκούτσια!AriadnefromGreece!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φαντάζομαι με την φουρκέτα!!! αλλά δεν μπορείς να πεις είναι ένα φανταστικό γλυκό κουταλιού!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι με τη φουρκέτα και μετά πήραμε και το μηχανάκι.AriadnefromGreece!

    ΑπάντησηΔιαγραφή