Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Κωκάκια





Ελαφρύ και δροσερό γλύκισμα που συνδυάζει υπέροχα την κρέμα με το ανάλαφρο μπισκότο και τη σοκολάτα και καταναλώνεται ευχάριστα όλη την ημέρα και σε όλες τις περιστάσεις. 


" Η φύση δεν έχει ποτέ ξανά συμπυκνώσει τόσο υγιεινές και πολύτιμες θρεπτικές ουσίες σε ένα τόσο μικρό κομμάτι, όπως ο λοβός του κακάο"

Το κακάο, η βάση της σοκολάτας, περιέχει πολύ σημαντικά στοιχεία για τις καθημερινές διατροφικές μας απαιτήσεις σε συμπυκνωμένη μορφή . Μεταξύ αυτών των πολύτιμων ουσιών που δίνουν ενέργεια, είναι οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες , μακροστοιχεία, όπως φώσφορο και μαγνήσιο και πολλές βιταμίνες. 
Φαντάζομαι σε όλους ενδιαφέρουν κάποιες εγκυκλοπαιδικές γνώσεις για την σοκολάτα αλλά μάλλον στους περισσότερους αρέσει απλώς να την τρώνε. 

Γιαυτό ας ξεκινήσουμε το σημερινό μας γλυκάκι γρήγορα για να μπορέσουμε να το απολαύσουμε κιόλας.

Υλικά για τη βάση (μπισκότο):

170 γρ. ζάχαρη
5 κρόκοι αυγών
3 ασπράδια αυγών
180 γρ. αλεύρι
60 γρ. κορν-φλάουερ

Υλικά για τη γέμιση:

500 γρ. γάλα πλήρες
100 γρ. ζάχαρη
50 γρ.  αλεύρι
2 αυγά
15 γρ. βούτυρο

100 γρ. κουβερτούρα αν θέλετε να κάνετε σοκολατένια γέμιση.

Υλικά για το γλάσο:

100 γρ. κουβερτούρα
100 γρ. κρέμα γάλακτος
1 κουτ. γλυκού μέλι

Υλικά για το σιρόπι:

100 γρ. νερό
100 γρ. ζάχαρη



Εκτέλεση για τη βάση:

Χτυπάμε το 1/4 της ζάχαρης με τα ασπράδια σε μαρέγκα. Την αδειάζουμε σε καθαρό σκεύος.



Χτυπάμε τα 3/4 της ζάχαρης με τους κρόκους μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν μια ωραία παχιά κρέμα. 


Παίρνουμε την μισή ποσότητα της μαρέγκας την ρίχνουμε στον κάδο με το μείγμα κρόκοι-ζάχαρης και ανακατεύουμε απαλά με κυκλικές κινήσεις. 


Ρίχνουμε  σιγά-σιγά το αλεύρι και το κορν-φλάουερ και ανακατεύουμε όσο πιο απαλά γίνεται.



Ρίχνουμε και την υπόλοιπη μαρέγκα και ανακατεύουμε.


Βάζουμε από το μείγμα μας την μισή ποσότητα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και κάνουμε δίσκους επάνω σε αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 12-14΄λεπτά ίσα που να χρυσίσουν. Το μείγμα μας βγάζει 2 δίσκους ψησίματος. 




Εκτέλεση για την κρέμα :

Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη και τα αυγά και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να γίνει χυλός. 
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και τοποθετούμε στη φωτιά, μόλις αρχίσει και ζεσταίνεται αποσύρουμε την κατσαρόλα και ρίχνουμε στο μείγμα αλεύρι-ζάχαρη-αυγά την μισή ποσότητα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά. Επιστρέφουμε την κατσαρόλα στην εστία και ρίχνουμε μέσα και το μείγμα ζάχαρης-αυγών. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι η κρέμα να αρχίσει να δένει. Αποσύρουμε από την φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο.
Αν θέλουμε να την κάνουμε σοκολατένια  ρίχνουμε και την κουβερτούρα και ανακατεύουμε. 
Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα ρηχό σκεύος σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Μόλις κρυώσει την χτυπάμε λίγο στο μίξερ να αφρατέψει.


Εκτέλεση για το σιρόπι:

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό και τοποθετούμε στην φωτιά, ανακατεύουμε λίγο μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Με το που θα αρχίσει το σιρόπι να βράζει περιμένουμε 1 λεπτό και αποσύρουμε από την φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως. 

Εκτέλεση για το γλάσο :

Σε ένα μπολάκι κομματιάζουμε την κουβερτούρα. Βάζουμε την κρέμα γάλακτος να βράσει και λίγο πριν αρχίσει ο βρασμός αποσύρουμε και ρίχνουμε στην κουβερτούρα. Περιμένουμε 1 λεπτό, ρίχνουμε και το μέλι και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει ή λίγο στο ψυγείο. 


Συναρμολόγηση 


Σε ένα δίσκο στρώνουμε μερικά μπισκότα ανάποδα και σιροπιάζουμε ελαφρώς με ένα πινέλο. Σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής βάζουμε την κρέμα μας και κάνουμε ροζέτες πάνω στην βάση από το κωκ.  Παίρνουμε ένα ιδίου μεγέθους μπισκότο, το σιροπιάζουμε από την μέσα πλευρά του και το γλασάρουμε από την έξω πλευρά του και το τοποθετούμε πάνω  στην κρέμα. 




Ελπίζω να μην σας φάνηκαν δύσκολα γιατί πραγματικά θα σας αποζημιώσουν.

Καλή επιτυχία και καλή σας απόλαυση.






















4 σχόλια:

  1. Αχ βρε Βασιλική, δε μπορείς να μας δείξεις κάτι που να μη μου αρέσει? (δύσκολο βέβαια να βρείς κάτι τέτοιο...) Δύσκολο δε μου φάνηκε, ίσως λίγο χρονοβόρο (?), αλλά αξίζει τον κόπο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είπαμε ότι κάνουμε το κάνουμε για ψυχοθεραπεία, αν τελείωνε σε 20 λεπτά καλύτερα να πήγαινα μια βόλτα μέχρι το περίπτερο. . . θα ξόδευα και περισσότερες θερμίδες περπατώντας παρά αυτές που βάζω τρώγοντας !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Kαλησπέρα Βασιλική...Έχεις βραβευθεί με το Liebster award!
    http://dimitrart.blogspot.gr/2014/03/liebster-award-part-2.html
    Nα είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Α τώρα το είδα το βραβείο και σε ευχαριστώ πολύ! Θα επανέλθω με ανάλογο post!

    ΑπάντησηΔιαγραφή