Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Χριστουγεννιάτικα Cupcakes



Κοντεύουν λοιπόν τα Χριστούγεννα, αυτή η εβδομάδα ακόμα και μετά μπαίνουμε στον καλύτερο μήνα του χρόνου. Όλα είναι αστραφτερά, χαρούμενα, φωτεινά και κατακόκκινα. Όπου και αν κοιτάξεις όλα μοιάζουν μαγικά ακόμη και τα μανάβικα !!! Δεν το είχα, μέχρι το Σάββατο που έκανα μια βόλτα και να κάτι λαχταριστές φράουλες στο τέλος πλέον του φθινοπώρου να μου μιλάνε. Ήταν τόσο λαχταριστές που δεν άντεξα τον πειρασμό και είπα να τις κάνω Χριστουγεννιάτικες . . .
Κατακόκκινες, ζουμερές, αρωματικές και τρώγονται με όποιο τρόπο και αν φανταστείς, σε γλυκά, σε σαλάτες, με αφράτη σαντιγί, μόνο με ζάχαρη και κονιάκ αλλά εγώ σήμερα θα σας δείξω και ένα ακόμη τρόπο που μπορείτε να τις απολαύσετε . . . Χριστουγεννιάτικες !!!

Μην μου στεναχωριέστε, δεν ήταν καθόλου ακριβές μόλις 3,50 ευρώ το κουπάκι, τόσο έχουν και στον καιρό τους, πιστέψτε με. Υπήρχαν και οι Ολλανδικές που ήταν πιο μικρές, εξίσου ωραίες αλλά δεν το έχω και πολύ με τις ξένες φράουλες. Η ευγενική κυρία είπε ότι είναι δικές μας. Μπορείτε να τις βρείτε και στην κεντρική αγορά της πόλης όπως ενημερώθηκα και αργότερα, βέβαια δεν ξέρω πόσο έχουν. Εγώ τις αγόρασα από την Μπότσαρη κοντά στην Βασ. Ολγας.
Λοιπόν η διαδικασία είναι απλή, χαρούμενη και πολύ νόστιμη. . . και πολύ Χριστουγεννιάτικη πιστέψτε με.

Εκείνο όμως που οφείλω να σας πω είναι ότι δεν μπορείτε να διατηρήσετε αυτά τα cupcakes περισσότερο από μια μέρα. Μπορείτε να κάνετε τα κεκάκια με το γλάσο τους μια μέρα νωρίτερα και την επόμενη ημέρα που θα θέλετε να τα καταναλώσετε να διακοσμήσετε με τις φράουλες.


Υλικά που θα χρειαστούν:

125 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
170 γρ. ζάχαρη
3 αυγά μεσαίου μεγέθους
110 γρ. φρέσκο γάλα πλήρες
χυμός και ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
220 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο

1 κεσεδάκι φράουλες
50 γρ. μερέντα ή μαρμελάδα
1 συσκευασία Betty Crocker icing vanilla
100 γρ. λευκή σοκολάτα
θήκες χάρτινες Χριστουγεννιάτικες

Εκτέλεση: 

Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το φτερό ή σε ένα μπολ με μίξερ χειρός το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Συνεχίζουμε το χτύπημα προσθέτοντας ένα ένα τα αυγά και μετά μόλις ενσωματωθούν τα αυγά στο μείγμα, ρίχνουμε και το γάλα σιγά-σιγά, το χυμό του πορτοκαλιού και το ξύσμα . Σταματάμε το χτύπημα με το μίξερ, ρίχνουμε στον κάδο το αλεύρι, το μπέικιν, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε απαλά και κυκλικά με μια σπάτουλα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170-175 C, μοιράζουμε το μείγμα σε αντικολλητικά χαρτάκια για κεκάκια. Προσοχή, δεν πρέπει να γεμίσουμε τα φορμάκια μέχρι επάνω.
Ψήνουμε για 25-30 λεπτά περίπου. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.



Λοιπόν ας ετοιμάσουμε τώρα τις φράουλες. Πλένουμε και σκουπίζουμε πολύ καλά τις φράουλες χωρίς να κόψουμε τα φυλλαράκια της . Προσοχή οι φράουλες μας πρέπει να είναι πολύ στεγνές αλλιώς δεν θα πιάσει η σοκολάτα επάνω.
Λιώνουμε την σοκολάτα στα μικροκύματα πρώτα για 50 δεύτερα. Βγάζουμε το μπολ και ανακατεύουμε λίγο, ξαναβάζουμε στο φουρνάκι για άλλα 10 δεύτερα. Η σοκολάτα μας πρέπει να έχει λιώσει πλέον.
Τώρα θέλω την προσοχή σας. Με προσοχή αφαιρούμε το φυλλαράκι της φράουλας χωρίς να την πληγώσουμε ή να την κόψουμε και  βουτάμε πρώτα τη βάση της στην σοκολάτα. Αφήνουμε στην άκρη να στεγνώσει η σοκολάτα. Μετά με ένα κουταλάκι κάνουμε το καπελάκι της φράουλας.

Προσοχή,
εαν πληγώσουμε ή κόψουμε την φράουλα αυτή σιγά-σιγά θα αφήνει τα υγρά της και τα cupcakes δεν θα είναι τόσο καλά μετά από λίγη ώρα.



Παίρνουμε ένα ειδικό εργαλείο που συνήθως καθαρίζουμε τον πυρήνα από τα μήλα και ανοίγουμε μικρή τρύπα στο κεκάκι μας.


Το γεμίζουμε με μερέντα.


Βάζουμε στην Χριστουγεννιάτικη θήκη το κεκάκι μας και απλώνουμε το γλάσο (icing της κυρίας Betty Crocker) που το βρίσκουμε σε όλα τα μεγάλα σούπερ. Είναι πολύ πιο εύκολο, γρήγορο και είναι αρκετά νόστιμο, από το να μπούμε στην διαδικασία να κάνουμε δική μας βουτυρόκρεμα. Αν τώρα κάποιος θέλει να κάνει δική του ας με ρωτήσει, θα του δώσω συνταγή.


Εγώ εναλλακτικά βρήκα και μερικά Χριστουγεννιάτικα χαρτάκια στο Internet και αγόρασα. Πολύ χαριτωμένα. Η αλήθεια είναι πως σε δικά μας μαγαζιά στην Θεσσαλονίκη δεν βρήκα κάτι παρόμοιο. 


Τώρα αν δεν καταφέρετε να βρείτε φράουλες μπορείτε να το κάνετε απλά Χριστουγεννιάτικο με όποιο άλλο τρόπο εσείς φανταστείτε.


Λοιπόν και φυσικά για να έχετε μια ιδέα το τι θα εμφανιστεί όταν θα δαγκώσετε το cupcake !!!



Καλή επιτυχία.

Εύχομαι σε όλους σας να έχετε ένα χαρούμενο, δημιουργικό μήνα Χριστουγέννων με πολλά γλυκά, ανεβασμένη διάθεση και λιγότερη μιζέρια. 





Και ετοιμαστείτε γιατί θα έχουμε και πολλές ακόμη συνταγές παραδοσιακές και πιο μοντέρνες μέχρι τα Χριστούγεννα. Θέλω να τις προλάβω όλες πριν φτάσουμε στην τελευταία εβδομάδα. 
Εκείνη την εβδομάδα απολαμβάνουμε ότι έχουμε φτιάξει όλο το μήνα.


3 σχόλια:

  1. Πωπωπωπωπωπωπω! Τι λες τώρα. Άντε να βρίσκω μουστοκούλουρα να πνίξω τον πόνο μου βραδιάτικα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αμαν γλύκα!Μ'αρέσουν πολύ τα muffins σου, αλλά έχω ένα θέμα με τα εκτός εποχής υλικά!Οπότε χωρίς φράουλες.Τέλεια θα είναι και πάλι!AriadnefromGreece!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το ίδιο πρόβλημα έχω και εγώ με τα εκτός εποχής, αλλά τα Χριστούγεννα αποτελούν την εξαίρεση για κάθε κανόνα, δεν συμφωνείς ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή